pH Metre Nedir ?

ph-metre

ph Metre Nedir ? Nerelerde Kullanılır?

pH metrenin tanımını yapmadan önce pH kelimesinin ne anlama geldiğinden ve nereden türediğinden bahsetmek daha doğru olacaktır.

pH terimi, matematiksel bir sembol olan logaritmada negatifliği belirtmek için kullanılan ‘’p’’ ve kimyasal bir sembol olan hidrojeni belirtmek amacı ile kullanılan ‘’H’’ sembolünden türetilmiştir. pH, bir çözeltinin asidik ve ya alkalik derecesini tanımlayan bir ölçü birimidir. Ölçü aralığı 0 ile 14 arasındadır.

pH Metre Nedir ?

 

Yukarıda bahsettiğimiz gibi pH metre, bir çözeltinin asidik ve ya alkalik olduğunu ölçek için kullanılan bir laboratuvar cihazlarıdır.

Ph Metre Nerelerde Kullanılır ?

 

pH metreler sıvı ile alakalı her sektörde sıkça kullanılan cihazlardır. Tarım alanından endüstriyel alanlarda, tıp alanında, havuz bakım alanında ve günlük arıtma suyu ihtiyacımıza kadar her türlü alanda Ph metreler aktif olarak kullanılmaktadır.

pH metreler kullanım tipine göre ve taşınabilirlik durumuna göre farklılık göstermektedir. Bu cşhazların el tipi, cep tipi , masa üstü tipi ve pano tipi olmak üzere çeşitleri bulunmaktadır. Ph metre seçimi kullanım yapılacak mekan ve ölçümü yapılacak ürüne göre bağlantılıdır.

Tarım alanında pH Metre

 

Tarım alanında pH metre olmazsa olmaz cihazlardan birtanesidir. İstenilen gelişimin en üst seviyede tutulması için toprağın ph değerinin belirli bir seviyede tutulması gerekmektedir. Topraktaki pH değeri her bitkiye göre farklılık göstermektedir. Topraktaki pH değerinin anlaşıldıktan sonra pH metreler gelişim göstermiştir. Bu duruma bağlı olarak tarımda verimlilik artmıştır.

Topraksız Tarımda

 

Sadece geleneksel tarım yöntemlerinde değil teknolojik tarım yöntemlerinde de olmazsa olmaz cihazlardandır. Teknolojik bir tarım yöntemi olan topraksız (hydroponic) tarım sistemlerinde pH metre olmadan yetiştiricilik yapılamamaktadır. Su kültürü yetiştiriciliğinde suyun bitkiye uygun pH seviyesinde kalması için su analizinde kullanılmaktadır.

Havuz Bakımında

 

Havuz bakımı sırasında suyun pH değeri bilinmelidir. Özellikle yüzme havuzlarında bulunan suların pH değeri insan vücuduna zarar vermeyecek oranda tutulmalıdır. Bunun için sürekli kontrol edilmesi gerekmektedir. Yüzme sularında pH seviyesi nötr seviyede tutulması gerekiyor ve ya çok az miktarda alkali seviyesinde tutulması gerekmektedir. Suyun pH değeri asidik orana düştüğü zaman hem insan vücuduna zarar vermektedir hemde havuz borularında korozyona sebebiyet vermektedir.

Süt ve Süt Ürünleri Üretiminde

 

Süt ve süt ütünleri üretiminde pH değerinin sürekli olarak kontrol altında tutulması gerekmektedir. Devamlı ve kusursuz üretim yapmak için sütün pH değerini 4.7 oranının altına düşürmemek gerekiyor. Bu değerin altına düştüğü zaman süt içerisinde çökelti oluşumu meydana gelmektedir. Halk arasında süt kesilmesi denilmektedir bu hadiseye.

 

İlaç Üretim Alanında

İlaç üretiminde  çok hassas davranılmalıdır. Özellikle küf ve türevlerinden üretilen antibiyotik ilaçlar.  Bu ilaçlar kesin bir pH değeri ile üretilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp chat